|
Jag
vill berätta
lite om min barndomstid, jag växte upp som sladdbarn, mina syskon
närmast i ålder var tvillingarna 7 år äldre än jag. På så sätt
hade jag en mycket trygg barndom. Våra föräldrar var ärliga,
arbetsamma, gladlynta människor, snara till skratt. Far var mjölnare vid
Granby kvarn och såg, som ägdes av Henning Gustafsson i Granby. År 1919
kom våra föräldrar till
Granby kvarn, de hade då 5 barn. Det första året drabbades de av
en stor sorg då en av pojkarna endast 4 år gammal gick bort i difteri.
1921 föddes tvillingarna och sedan jag 1928. Mycket arbete för såväl
kvinna som man. I anställningen ingick att vi fick ha såväl ko som kalv
i den lilla ladugården och i regel 2 grisar i svinhuset och 15 – 20 höns.
På somrarna gick korna på bete i skogen men så småningom blev det så
att inga kor fick gå på skogen, men då fick vi ha dem på bete i en inhägnad
utanför Holmboda (som även tillhörde Granby gård). Det
var ett helt annat samhälle då än vad det är idag, självhushållning
var nödvändigt. Det fanns el-ljus såväl i stugan vi bodde i som i
kvarnen, men ej i uthusen. Där fick vi använda ”Fenixlykta”. Vatten
såväl till bostad som ladugård fick bäras in. Vår mor skötte om mjölkning
och det mesta av arbetet i ladugården, svinhuset och hönshuset. Far
skötte arbetet i kvarn och såg men fanns ju alltid i närheten. Bönder
eller deras drängar och torpare kom till kvarnen med sina säckar med säd
som skulle malas, alla efter häst, först i slutet av trettiotalet kom en
del med traktor. Många for lång väg och väntade medan far malde, många
blev bjudna på kaffe i vårt stora kök. På somrarna odlade vi grönsaker
och potatis i den lilla täppan som fanns utanför stugan, vi hade även rätt
att få sätta en viss mängd potatis på gårdens mark. Den dag vi kunde släppa i vall korna var en stor högtidsdag tyckte jag, då var alltid far med och när vi kom hem satte vi oss på berget utanför sågen och far täljde visselpipor av rönn som vi fick blåsa i. Jag minns dessa dagar som soliga och varma och att vi fick ta av såväl det förhatliga livstycket som långstrumpor som man hade på den tiden.
Inför vintern gällde det att ha samlat ihop så mycket hö som möjligt. Far gick och slog gräs i alla möjliga trädgårdar och det fanns även små åkerlappar utanför en del hus där vi fick ta vara på gräset. Vi barn fick hjälpa till att räfsa, de äldre bröderna hjälpte till och hässjade. På vintern var vi tvungna att köpa ett och annat lass hö och halm till korna.
Den
9 december skulle lutfisken läggas i blöt. Far hade sågat den torra
sejen i lagom stora bitar, vi samlades alla framför spisen i köket beväpnade
med varsin tång och flådde den torra fisken som sedan lades i blöt. Det
var mycket arbete inför julen, grisen skulle slaktas, korv stoppas,
paltbröd bakas, blodpudding skulle göras i ordning, sidfläsket saltas
in, skinkan skulle läggas i saltlake och tas fram några dagar före jul
och anrättas i ugnen. Bröd skulle bakas. Stugan fejades från golv till
tak. Det var stor högtid när man fick följa med far till skogen och
samla mossa, ris och lummer och klä ljuskronan med röda band. Den hängdes
sedan upp kring taklampan i köket över matbordet. På
julaftonens morgon när jag vaknade doftade det så gott och rent, i de
flesta fall nya trasmattor över det nyskurade trägolvet, doft av
saffransbröd och pepparkakor. Sedan togs julgranen in, kläddes med
levande ljus och hemmagjorda papperskonfekter och små korgar av
glanspapper. Fram på dagen kom mina äldre syskon hem till dopp i grytan.
På kvällen massor av mat och sedan julklappsutdelning. Julen var en arbetsam högtid för mor med ansvaret för all mat och dryck, min äldsta syster och en av mina bröder hade hunnit bilda familj, alla samlades hemma. Mor hade en bror som var ungkarl och han firade alltid jul med oss. Åren mellan 1934 och 1939 bodde även morfar hos oss, men med gott humör och samarbete gick allt väl.
|