Konstutställning i Orkesta bygdegård

Lördag 3 december kl 12.00 - 16.00
och
Söndag 4 december kl 12.00 - 17.00

Björn Berglund, Lindholmenbo, ställer ut tavlor med naturmotiv.

Sedan januari 2010 bor Björn Berglund på Gårdsvägen i Vallentuna-Lindholmen. Björn är konstnär och målar tavlor i vattenlöslig olja och akvarell, med naturen i Orkesta-Lindholmen som inspirationskälla. Allén mot lindholmens gård är ett favoritmotiv, se oljemålningen och skissen till den nedan.

Björn är född och uppvuxen i Västergötland, men flyttade 1975 till Stockholmstrakten, har bland annat bott i Åkersberga och Täby och nu alltså i Vallentuna-Lindholmen. Hans yrke är mentalskötare, men han har även provat på många andra sysselsättningar, arbetat som brevbärare, chaufför, möbelrestaurerare, arbetsledare, typograf, litograf, personalcontroller, tecknare, chef, reklam, sorterare, tryckare, lagerarbete mm.  Björn har nu en administrativ tjänst på Danderyds sjukhus, där även hans fru Britt-Marie Öberg arbetar.

Storsjön och Lillsjön och skogarna däromkring återkommer i Björns måleri. Han hämtar motiv, stämningar och ljus ur prunkande lövskogar, djupa granskogar, det öppna landskapet och sjöarna.

Björn målar nu helst med vattenlöslig oljefärg, då han gärna experimenterar med vatten för att få en mjuk och vilsam färg.

Motivet är kanske inte så viktigt för Björn. Det handlar mer om att fånga en känsla, en stämning och kanske en frid, men ibland även dramatik med ett närmast brutalt målande. Någon frågade en gång Björn vad han menade med en viss målning. Han svarade då, att hade han kunnat formulera det i ord, så skulle han ha skrivit det i stället...

Akvarellerna är målade med mycket vatten, med en flytande och rinnande effekt.

Fjällmotiv från lappländska Stekenjokk, ett annat favoritmotiv.

Björn kallar sig skogsmänniska sedan barnsben. Det är nog en riktig beskrivning. Han ger sig gärna ut på joggingturer i skogarna runt Stor- och Lillsjöarna. Som ornitolog hittar han mycket av intresse i vår rika närmiljö. Av stor betydelse för Björn är likaså hans torp, beläget norr om Hallstavik i Häverödal.

 

Välkomna till Björn Berglunds konstutställning i Orkesta bygdegård 3-4 december!

Samtidigt ordnar Orkesta hembygdsförening Adventsfika med hembakat bröd.

Det kommer att finnas hantverk till försäljning, liksom gran/tall/enris och mossa för era juldekorationer.


(Foto: Peter von Schoultz)