Söndag 4 oktober

Jubileumsfirande i Bygdegården kl 13 - 16

Visning av "våra" tre delar av Vallentuna-broderiet: Orkesta kyrka, Granbyhällen och Gustav Vasas Lindholmen.

Utställning med bilder från Hembygdsföreningens verksamhet under åren.


Husmorsklänning av den typ som var vanlig i hembygdsföreningen på 1950-talet. Uppsydd för hand av Lollo Jansson i handvävt tyg beställt från Svensk Hemslöjd.

Orkesta hembygdsförening 60 år

På programmet:

  • kl 14.00:

Sigurd "Sigge" Rahmqvist, fil. doktor och medeltidshistoriker, berättar om Lindholmens gård och dess föregångare Väsby sätesgård - som låg strax öster om nuvarande Lindholmens gård. Sigge berättar också lite allmänt om bygdens historia.

Ur Wikipedia, encyklopedin på nätet:
Sigurd "Sigge" Rahmqvist, född 1942, är en svensk medeltidshistoriker, fil. dr. och tidigare mångårig huvudredaktör för Det medeltida Sverige. Sigurd Rahmqvist har varit anställd som medeltidsexpert vid Riksantikvarieämbetet och Upplandsmuseet. Rahmqvist har sedan 1974 publicerat ett antal böcker om Sveriges medeltida bebyggelse med tusentals korta gårdshistoriker som uteslutande baseras på primärkällor. I sin doktorsavhandling (1996) behandlade Rahmqvist högfrälsets godspolitik och godsbildningsprocesser i medeltidens Uppland. Genom att kombinera sin forskning i skriftliga källor med arkeologiska fynd har Rahmqvist kunnat lokalisera ett flertal medeltida sätesgårdar och identifiera deras ägare och byggherrar.

Skriften "Den medeltida sätesgården Väsby. Föregångare till Lindholmen i Orkesta" av Sigurd Rahmqvist finns att köpa på Vallentuna bibliotek för 20 kr.

Infoblad>>>

Hembygdsföreningen bjuder på fika med hembakt.

Välkomna!